Algemene typering

De labrador is een jachthond. Bij het interpreteren van de rasstandaard dient U dit steeds in gedachten te houden. De rasstandaard heeft betrekking op zowel de lichamelijke als de geestelijke kenmerken en is bepaald door de Engelse Kennel Club en overgenomen door de FCI (Féderation Cynologique International). De lichaamsbouw van de labrador moet zodanig zijn dat hij zijn werk als jachthond ten volle kan uitvoeren. Zijn karaktereigenschappen zorgen er voor dat hij een gewaardeerde jachthond is en een fijne kameraad.

Kenmerken

Goed temperament, erg behendig. Buitengewoon goede neus, zacht in de mond, uitgesproken liefhebber van water. Een toegewijde, zich makkelijk aanpassende metgezel. Intelligent, levendig en gezeglijk, met een sterke wil zijn baas te behagen. Vriendelijk karakter zonder spoor van agressie of ongepaste schuwheid.

Schofthoogte/maat

Ideale schofthoogte:
Reuen 56-57 cm
Teven 54-56 cm
labrador pups

labrador bruin

Vacht

Kenmerkend voor het ras, kort, dicht, zonder golven of bevedering, vrij hard aanvoelend, weerbestendige ondervacht.

Kleur

Geheel zwart, geel of lever/chocoladekleurig. De gele kleur kan varieren van licht roomkleurig tot vossenrood. Kleine witte vlek op de borst is toegestaan.

Voeding

Stem de voeding altijd af op het ras en de leeftijd van de hond. Geef uw hond ook liever geen etensrestjes maar alleen fabrieksmatig vervaardigd voer met een hoge kwaliteit en een hoge verteerbaarheid. Niet fabrieksmatig vervaardigd voer kan namelijk tot vacht- en huidproblemen leiden. Omdat een labrador een gulzige eter is kun je de volwassen hond bv. groene sperziebonen geven als opvulling naast zijn portie brokken.